Amerika Üniversite Eğitimi
Amerika Üniversite Eğitimi
Federal bir anayasal cumhuriyet olan Amerika Birleşik Devletleri üniversite ve dil eğitimi için en çok tercih edilen ülkelerden biridir. Amerika Birleşik Devletleri’nde 3600’den fazla yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Bunların 2100’den fazlası lisans, 1500’den fazlası 2 yıllık ön lisans programı bulunmaktadır. Köklü bir üniversite eğitim sistemine sahip olan Amerika’da eğitim yerel yönetimlere aktarılmıştır. Amerika’daki her eyalet kendi eğitim sistemini belirleme hak ve sorumluluğuna sahiptir. Bu sebeple Amerika Birleşik Devletleri’mde 50’den fazla farklı eğitim sistemi bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki üniversite eğitim sistemi genel olarak 3 kategoriye ayrılmaktadır. İki yıllık ön lisans programları/meslek yüksekokulları (Junior or Community Colleges – Vocational Technical Institutions), Lisans eğitimi veren yüksek okullar (Colleges), Amerika’da Community College (ön lisans) Eğitimi veren üniversitelerden oluşmaktadır
Temel dersleri (ilk iki yıl dersleri), entegre eğitim programlarını, en çok öğrenciye sahip olan bölümleri, İngilizce yeterlilik seviyelerini inceleyin. Amerika’daki üniversiteler Ağustos ve Eylül’ün ilk yarısında başlamaktadır. Ders yılı ise Türkiye’deki gibi Haziran’da biter. Amerika’da birçok üniversitede devam zorunluluğu bulunmaktadır. Amerika’da üniversite eğitimi almak isteyen öğrenciler başvuru sürecini 6 ay-1 yıl önceden başlatmalıdır.
Amerika’da eğitim maliyeti Amerika’da gidilecek eyalete, üniversite ve bölüme göre değişiklik göstermektedir. Amerika’da YÖK onaylı bir üniversite eğitimi almanın maliyeti Türkiye’deki vakıf üniversitelerinin birçoğuyla eşdeğerdir.
Amerika Üniversite eğitiminin ön şartlarından biri öğrencinin İngilizce dil yeterliliğidir. Öğrenci üniversite eğitimi süresince dersleri anlayabilecek, takip edebilecek, sınav sorularını cevaplayabilecek İngilizce bilgisine sahip olması gerekmektedir. Amerika üniversiteleri için İngilizce dil bilgisi TOEFL veya IELTS dil sınavıyla ölçülmektedir.
Öğrencinin Amerika’da bir üniversiteye kabul edilmesi için Türkiye’deki öğrenim dönemlerindeki not ortalamasının yeterli olması beklenmektedir. Lisans eğitimi için başvuran öğrenciden lise, yüksek lisans için başvuran adaydan lisans mezuniyet belgesi ve transcript talep edilir. Amerika’daki birçok üniversitede en az B (10 üzerinden 7.5 ya da 4 üzerinden 3) genel not ortalaması şartı aranmaktadır.
Amerika’daki üniversiteler, öğrencinin daha önce derslerini aldığı öğretim görevlileri tarafından şahsen yazılmış, öğrencinin başarısını, yeterliliğini, sosyal faaliyetlerini belirten referans mektubunu da ön koşul olarak talep edebilmektedir.
Amerika F1, F2 vize talebinde bulunan öğrenci Amerika Konsolosluğu görevlilerini öğrenimi süresince masraflarını nasıl karşılayacağını destekleyici belgeleri başvuru dosyasına eklemelidir. Öğrencinin ailesinin gelir döküm belgeleri, banka hesap cüzdanı fotokopisi veya mal/mülk belgeleri finansal teminat belgeleri arasında sayılabilir. Amerika’da üniversite eğitimi alacak yabancı öğrenci Amerika seyahati öncesinde sağlık ve diş sigortasını yaptırmayı unutmamalıdır. Amerika’daki özel okulların çoğu akademik yeterliliğe sahip yabancı öğrenciye maddi destek vermektedir. Başvurulan üniversitelerin internet sitelerinden detaylı bilgi edinilebilir. Amerika’da bazı okullar kombine dal eğitim programını veya üç yıllık programı uygularlar. Bu programlar aracılığıyla öğrenciler mezuniyetleri için başarıyla tamamlanması gerekli olan dersleri 4 yıl yerine 3 yılda bitirebilirler.
Amerika’daki birçok üniversite bir dönemde alınabilecek ders kredisi için sabit ücret talep etmektedir. Bu durumda yabancı öğrencinin bir dönemde alabileceği maksimum krediyi alması finansal yönden yararına olacaktır. Amerika’daki üniversitelerden bazıları yabancı öğrenciler için süreli iş imkanı sunar. Öğrenci isterse haftalık çalışma saatini aşmamak, derslerini ihmal etmemek, kampüs içinde çalışmak şartıyla çalışabilir.
Amerika’da müşterek eğitim programı (cooperative education) yabancı öğrencilere aynı anda çalışma ve okuma imkanı sunar. Yabancı öğrenci bunun gibi opsiyonlardan faydalanarak eğitim masraflarının bir kısmını okurken karşılayabilir.
Amerika’daki üniversitelere başvuruların en geç 6 ay öncesinden tamamlanmış olması gerekmektedir. Bazı üniversiteler bir yıl öncesinden başvuruları değerlendirir. Başvurduğu üniversiteden kabul alan öğrenci okuldan aldığı akseptans belgesini Amerika Konsolosluğuna ibraz etmelidir.
Amerika Community College
Amerika’da da Türkiye’de olduğu gibi dört yıllık üniversitelerin dışında iki yıllık yüksek okullar (Community College) bulunmaktadır. Bir Community College mezunu 3. ve 4. yıllar için lisans eğitimi tamamlanabilir. Community College’lara girmek daha zahmetsizdir. Amerika’daki çoğu üniversitede iki yıllık yüksek okullardan mezun olan öğrenciler 4 yıllık üniversitelerin çoğuna doğrudan kabul edilirler.
Amerika’daki Community College ismindeki iki yıllık yüksek okulların büyük çoğunluğu bölgesel olarak idare edilmektedir. Community College’lar lisans hayatına atılmanın alternatif yollarından birisidir. Bu okulların amacı teknik alanda eğitim vermek, 3 veya 4 dört yıllık olan lisans programlarına öğrencileri hazırlamaktır. Amerika’daki ders kredileri üniversiteler arasında transfer edilebildiğinden öğrenci 2 yılın sonrasında 4 yıllık lisans programına geçebilirler.
Amerika’daki 4 yıllık bir üniversiteye doğrudan kabul edilmesi için öğrencinin TOEFL ve SAT sınavlarına girmesi gerekmektedir. Yabancı öğrencinin İngilizce seviyesi TOEFL ve SAT sınavlarını geçmek için yeterli olması gerekmektedir. Öğrenci Amerika’da YÖK denkliği olan bir üniversiteyi bitirdikten sonra hem Türkiye’de hem de Avrupa Birliği ülkelerinde çalışabilir. Avrupa Birliği diplomaları ABD, Kanada ve Avustralya tarafından da tanınmaktadır. Amerika’da eğitim alan öğrenciler kişisel gelişim, özgüven ve İngilizce yeterliliği açışınsan pek çok avantaj sağlar. Yeni bir kültürü tanıma imkanı öğrencinin bağımsız, yurt dışında da iş hayatına hazırlıklı olarak mezun olmasını sağlamaktadır.
Amerika’da Master
Türkiye’den bir öğrencinin Amerika’da master programına başvuru yapabilmesi için Türkiye’de 4 yıllık bir lisans programında mezun olmaları gerekmektedir. Master dereceleri M.A. (Master of Arts), M.S. (Master of Science) ve M.B.A. (Master of Business Administration) programları, çoğunlukla iki yıl süren bir eğitimin sonucunda edinilir.
Master of Business Administration, M.B.A. Master of Fine Arts – M.F.A. Master of Arts in Education programlarına yabancı öğrencinin mastera kabulündeki en önemli faktörler, lisans sürecinde aldığı derslerdeki başarısı ve öğrencinin Amerika’daki lisansüstü programlarına olan uyumudur. Amerika’daki yüksek lisans kabul ön koşulu öğrencinin lisans not ortalamasının 4 üzerinden en az 3, 10 üzerinden en 7.5 not ortalamasıdır. Bunların dışında öğrencinin İngilizce yeterliliğine, meslek testlerinin sonuçlarına ve referans mektuplarının gerçekçiliğinin de etkisi vardır.
Amerika’daki pek çok üniversitede master eğitimi için TOEFL’ın dışında GRE ya da GMAT sınavlardan yeterli puanın alınması koşulu bulunmaktadır. GMAT sınavına (Graduate Management Admission Test) Amerika’da İşletme Master’ı (MBA) yapmak isteyen kişiler girmelidir. GMAT sınavının dili İngilizce’dir. Sınavın amacı MBA masterı için başvuruda bulunan öğrencinin sayısal, analitik, sözel yeteneğini belirlemek ve öğrencinin okuduğunu anlama ve yorumlama seviyesini belirlemektir. GRE (Graduate Record Examinations) sınavı mühendislik alanında master yapmak isteyenlerin müracaatta bulunması gereken bir sınavdır.
Amerika’daki Üniversiteler
Üniversite eğitiminde tüm dünya ülke vatandaşlarının en çok tercih ettiği ülkelerden biri Amerika’dır. Amerika’da binlerce yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri’nde 3600’den fazla yüksek öğretim kurumu bulunmaktadır. Amerika’nın önde gelen üniversitelerinden bazıları ve bağlı bulundukları eyaletlerin kısaltmaları aşağıda listelenmiştir:
- Williams College-MA
- Princeton University-NJ
- Amherst College-MA
- Massachusetts Institute of Technology-MA
- Stanford University-CA
- Swarthmore College-PA
- Harvard University-MA
- Claremont McKenna College-CA
- Yale University-CT
- United States Air Force Academy-CO
- Wellesley College-MA
- Columbia University-NY
- Haverford College-PA
- Wesleyan University-CT
- Whitman College-WA
- Pomona College-CA
- Northwestern University-IL
- California Institute of Technology-CA
- University of Chicago-IL
- Carleton College-MN
- Harvey Mudd College-CA
- Vassar College-NY
- Centre College-KY
- Rice University-TX
- Middlebury College-VT
- Boston College-MA
- Colgate University-NY
- United States Naval Academy -MD
- Dartmouth College-NH
- Colby College-ME
- Kenyon College-OH
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Amerika Dil Eğitimi
- Adana Konsolosluğu
- İzmir Fahri Konsolosluğu
- Amerika Vize Başvuru Formu (DS-160)
- Amerika Turistik Vize
- Amerika Ticari Vize
- Amerika Vizesi
- Amerika Üniversite Eğitimi
- Amerika Aile Ziyareti Vizesi
- Amerika J1 Vize
- Amerika Öğrenci Vizesi
- Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Hakkımızda