Amerika Ankara Büyükelçiliği
Ankara Amerika Büyükelçiliği Adres Bilgisi
Amerika Türkiye Büyükeliçiliği Ankara'da hizmet vermektedir. Amerika Büyükelçiliği'nin hizmet anlayışı arasında Amerika'ya seyahat etmek isteyen Türk Vatandaşları ve Türkiye'de ikamet izni olan yabancı uyruklu kişilerin vize işlmerini gerçekleştirmenin yanı sıra, Türkiye'de yaşayan, çalışan ya da Türkiye'ye seyahat etmek isteyen Amerikan Vatandaşları'na yardımcı olmak da yer almaktadır.
Adres Bilgileri:
Atatürk Bulvarı 110 Kavaklıdere 06100 Ankara Türkiye'dir.
ABD Ankara Büyükelçiliği Görev Bölgesİ
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşları ve Türkiye'de ikamet izni olan üçüncü ülke vatandaşları, bölge ayrımı olmaksızın Türkiye'nin tüm ilinden vize ve konsolosluk işlemlerini Amerika İstanbul Başkonsolosluğu ve Amerika Ankara Büyükelçiliği’nden gerçekleştirebilmektedirler.
Amerika Büyükelçiliği Çalışma Saatleri
Ankara Amerika Büyükelçiliği Hafta içi Her gün Resmi Tatiller Hariç 08:30 - 17:30 saatleri arasında hizmet vermektedir.
Amerika Büyükelçiliği Konsolsoluk Bölümü Çalışma Saatleri
Amerika Büyükelçiliği üç farklı kategoride hizmet vermektedir.
- Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri
- Göçmen Vizeler
- Göçmen Olmayan Vizeler
1. Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri için Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Persembe günleri arasında 13:30 - 16:00 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Tel: +90 312 455 5555
Fax: +90 312 466 5684
2. Amerika Göçmen Vizeler Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Perşembe günleri arasında 16:00 - 17:00 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Tel: +90 312 455 5555
Fax: +90 312 468 6103
3. Göçmen Olmayan Vizeler Çalışma Saatleri:
Pazartesi ve Cuma günleri arasında 08:30 - 17:30 saatlerinde hizmet verilmektedir.
Amerika Büyükelçiliği Pasaport Dağıtım Günleri
Amerika Vize Başvuruları sonrasında kişinin pasaport teslim birimi olarak kargo ile teslimat yolu seçilmiştir. Amerika Vizesi Başvurusu'nda bulunan her birey randevu alarak işlemlerini gerçekleştirebilmek ile sorumludur. Online Randevu İşlemleri esnasında kişiden pasaport kimlik bilgileri, Ds-160 Başvuru Formu Onay Numarası ve kurye teslimat lokasyonu seçmesi beklenir. Seçilen kurye teslimat lokasyonu ile kişinin vize sonucu olumlu ise 5 iş günü içerisinde ilgili PTT Lokasyonuna pasaportu gönderilir. Pasaport Teslimi için kişinin kimliği ile beraber PTT Şubesi'ne başvurması gerekmektedir. Bu nedenle Amerika Vizesi Başvuruları için kişinin pasaport teslimi elçilik/konsolosluk üzerinden yürütülmemektedir.
ABD Ankara Büyükelçiliği 2023 Resmi Tatil Günleri
Türkiye’deki tüm ABD dış temsilcilikleri Amerikan ulusal tatil günleriyle birlikte Türkiye’deki dini ve ulusal günlerde de kapalı olmaktadır. Büyükelçilik ve konsolosluklarda işlem yaptıracak olan kişilerin tatil günlerini dikkate alması tavsiye edilir.
Amerika Büyükelçiliği Vize Bölümü Randevu Sistemi
Ankara’da bulunan ABD Büyükelçiliği Göçmen Olmayan Vize Başvuruları'nı randevu sistemi ile kabul etmektedir. Amerika Vize Başvurusu'nda bulunmak isteyen her birey ilgili sistem üzerinden pasaport kimlik bilgileri, DS-160 Başvuru Formu Onay Numarası ve Pasaport Teslim lokasyonu seçerek randevu kaydı oluşturmak ile yükümlüdür. Randevu kaydı oluşturulmamış başvurular elçilik/konsolosluk tarafından kabul edilmemektedir. Randevu İşlemleri online sistem üzerinden yürütülürken kişinin randevu tarihinde herhangi bir değişiklik yapmak istemesi halinde iş günü olarak randevu gününden en az 24 saat önce değişiklik talebini bildirmesi gerekmektedir.
Randevu işlemleri tamamlanmış, vize harcı ödenmiş ve DS-160 Amerika Vize Başvuru Formu doldurulmuş başvuru sahibi elçilik/konsolosluk tarafından vize başvurusu için hazır sayılır ve mülakata girmeye girmeye hak kazanırlar. Randevu günü ve saatinde yapılan mülakatın ardından vize kararı başvuru sahibine aynı gün beyan edilir.
ABD’de Eğitim
Türkiye’den ABD’ye eğitim amaçlı gitmek isteyenler için çeşitli eğitim düzeyi ve alanlarında burslar bulunmaktadır.
Ortaokul Lise Öğrencileri İçin burslar
Benjamin Franklin Yaz Enstitüleri: 16-18 yaş arası katılımcılara açıktır. Amerika’daki kolej veya üniversitelerin ev sahipliğinde düzenlenmektedir. Program süresi 3 ila 4 hafta arasında sürmektedir.
Kennedy-Lugar Gençlik Değişimi ve Çalışması (YES):Bu program Müslüman ülkelerden 15-17 yaş aralığındaki gençlerin ABD’deki ev sahibi ailelerin yanında kaldığı, 1 akademik yılı kapsayan burstur. Her yıl yaklaşık 900 öğrenci çeşitli Müslüman ülkelerden bu programa katılarak ABD’ye gitmektedir.
Lisans Öğrencileri için Burslar
Topluluk Koleji Girişimi Programı: Tarım, uygulamalı mühendislik, işletme yönetimi, erken çocukluk eğitimi, bilgi teknolojileri, medya, kamu güvenliği, turizm ve otelcilik yönetimi alanlarında eğitim gören lisans öğrencilerine 1 akademik yıl boyunca burs imkanı sağlayan programdır.
Öğrenci Liderleri için Amerika Enstitüleri Çalışmaları: 18-25 yaş arası, sivil katılım, karşılaştırmalı kamu politikaları, girişimcilik ve ekonomik kalkınma, gazetecilik ve medya, kamu politikaları, dini özgürlük ve çoğulculuk, sosyal girişimcilik, kadın liderliği, gençlik çalışmaları alanında lisans eğitimi düzeyindeki yabancı öğrencilere yönelik 5-6 haftayı kapsayan bir burstur.
Lisansüstü ve Doktora Öğrencilerine Yönelik Burslar
Fulbright Yabancı Öğrenci Programı: Program, yabancı lisansüstü öğrencileri 6 ay ila 1 yıl aralığında burs ile desteklemektedir.
Fulbright Misafir Öğretim Üyesi Programı: Program, başvuru esnasında doktora derecesine sahip öğretim üyelerine 3 ay ila 1 yıl aralığında doktora sonrası araştırma imkanı sağlamaktadır.
Akademisyenler, Öğretmenler ve Araştırmacılar için Burslar
Fulbright Öğrenci Yurdu Programı: Program, öğretim görevlileri, araştırmacılar ve öğretmenlere yönelik 3 ay ila 1 yıl arasında konaklama bursu imkanı tanımaktadır.
ABD Enstitülerinin Araştırılması Programı: Program, Araştırmacılar ve Ortaöğretim Eğitimcilerine yönelik bir burstur. Amaç, eğitimcilerin disiplinler arası eğitim konusunda güçlenmesidir. Program süresi 5 ila 6 hafta arasını kapsamaktadır.
Sporcular ve Antrenörler için Burslar
Spor Ziyaretçi Programı: Profesyonel olmayan sporcular ve antrenörlere yönelik olan burs 1-2 haftayı kapsamaktadır.
Sivil ve Yöneticiler için Program
Profesyonel Araştırmacılar Programı: Program, 25-40 yaş arası, kar amacı gütmeyen kuruluş çalışanları, STK üyeleri ve yöneticilere yönelik ABD’de 5-6 haftayı kapsayan bir burstur. Programda amaç yönetim algısını geliştirmektir.
Öğretmenler için Burslar
Fulbright Öğretim Mükemmelliği ve Başarı Programı: Ortaokul öğretmenlerine yönelik mesleki gelişimi destekleyen 6 haftayı kapsayan bir burstur.
Fulbright Yabancı Dil Öğretimi Asistanı (FLTA): Program, İngilizce öğretmenlerine yönelik hem İngilizce dillerini güçlendirmeyi hem de mesleki becerilerini artırmayı destekleyen 1 akademik yılı kapsayan bir burstur.
ABD’deki Akademik Enstitülerin Araştırılması: ABD Enstitülerinin araştırmacılar ve ortaöğretim eğitimcilerine yönelik 5 ila 6 haftayı kapsayan bir burstur.
Görsel ve Sahne Sanatçıları için Burslar
Fulbright Yabancı Öğrenci Programı: Yurtdışında görsel ve sahne sanatları alanında çalışan sanatçılara ABD’deki kurumlarda 6 ay ila 1 yıllık sürelerde çalışmalarına ve mesleki gelişimlerine destek sağlar.
OneBeat: 19-35 yaş aralığında müzik alanında çalışan profesyonellere ABD’de dünyanın dört bir yanından gelen müzisyenlerle yenilikçi müzik yapma imkanı tanıyan ve 4 haftayı kapsayan bir burstur.
Yazarlar, Gazeteciler ve Sinemacılar için Burs
Uluslararası Yazma Programı Güz Konaklaması: Iowa Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşen program, dünyanın dört bir yanından bir araya gelen yazarların yazı yeteneğini geliştirmesi ve etkileşim yolu ile edebiyatlarını derinleştirmesine imkan tanır. Program 25-35 kişilik bir yazar grubundan oluşur ve 10 hafta sürer.
ABD’de Work And Travel
Work and Travel Programı, ABD vatandaşı olmayan yabancı öğrencilere Amerika’da çalışma, Amerikan kültürünü tanıma, İngilizce dillerini geliştirme ve üniversite dönemi için tecrübe imkanı sağlamaktadır. Programa Türkiye’den katılmak isteyen öğrenciler 15 Mayıs-01 Ekim tarihleri arasında en fazla 4 buçuk ay çalışma izni alırlar. Programın öncelikli şartları;
- Başvuran öğrencinin bir eğitim kurumunda en az bir sömestr tamamlamış lisans veya yüksek lisans öğrencisi olması
- İngilizce dil yeterliliğini ispatlamalı
- Vize muafiyeti olmayan bir ülkeden geliyorsa (Türkiye’den katılımları da kapsar) ABD’de çalışılacak işe önceden yerleştirilmiş olmalıdır.
Programın işleyişi, ABD’de bulunan değişim sponsorları aracılığı ile yürütülür. Başvuran öğrenci ABD’deki sponsor şirkette çalışacaktır. Sponsor şirket kabul ettikleri öğrencilere DS-2021 formu hazırlayacaktır.
ABD’de kısa süreli de olsa çalışmaya gelen kişilerin Wilberforce Yasası gereği hakları bulunmaktadır. Başvuran kişinin vize mülakatı esnasında bu hakları ve yükümlülükleri bildiği konsolosluk yetkilisi tarafından da teyit edilir.
Work and Travel Başvurusu Nasıl Yapılır?
Adaylar, başvurularını doğrudan Büyükelçiliğin sitesinde bulunan sponsorlar aracılığı ile veya Türkiye’deki yine Büyükelçiliğin sitesinde bulunan acenteler aracılığı ile yapabilir. Sponsor aracılığı ile yapılan başvurularda DS-2021 formunu sponsorlar hazırlamaktadır. Başvuru sahipleri DS-160 formunu eksiksiz doldurma yükümlülüğünü taşır. Online DS-160 (Göçmen Olmayan Vize başvuru formu) formunun yanında başvuranlar SEVIS ücreti ve Göçmen Olmayan Vize (MRV) ücretini ödemelidir.
Vize görüşmesinden en az 72 saat önce SEVIS ücreti ödenmiş olmalıdır. Ödeme Büyükelçiliğin web sitesinde yönlendirilen online sistemden yapılmalıdır.
ABD’de Ticaret
- Federal Yatırım Teşvikleri: Federal teşvikler, teşvikin türü, amacı, ilgili endüstri ve ilgili bakanlık açısından değerlendirilir.
- Eyalet Yatırım Teşvikleri: Select USA programı kapsamında eyaletlere göre yatırım türleri ve yatırım yapılmak istenen eyaletin ekonomik verileri hakkında da bilgi verilmektedir.
Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri
ABD Dış Temsilcilikleri vatandaşlık hizmetleri bölümü, Pasaport Hizmetleri, Vatandaşlık Hizmetleri ve Çocuk ve Aile Konuları olmak üzere üç bölümde hizmet vermektedir.
Pasaport Hizmetleri
Büyükelçilik web sitesinde belirtildiği üzere süresi dolan pasaportun yenilenmesi mümkün değildir ve yeni bir pasaport başvurusu yapılması gerekir. Pasaport başvurusu işlemleri 16 yaş üstü ve altı kişiler için farklı şartlarla ilerlemektedir. Buna ek olarak 0-5 yaş arasında çocuk için alınan pasaport varsa, çocuğun görünümündeki değişimin fotoğraflar ile ispatlanması gerekir.
Pasaport işlemleri 2-3 hafta sürmekle beraber pasaport kart işlemleri 1 ay sürmektedir.
Pasaport Yenileme İşlemi
Pasaport yenileme işlemine posta veya şahsen başvurulabilir. Pasaport yenileme işlemlerinde en son alınan Amerikan pasaportu;
- Hasar görmemiş ve başvuru esnasında ibraz edilebiliyorsa
- 16 yaşından sonra verilmişse
- Son 15 yıl içinde verilmişse
- Şu anki isimle verilmiş veya isim değişikliği yasal olarak gösterilebiliyorsa
- Başvuru Formu: Büyükelçiliğin web sitesinde belirtilen şartlarda doldurulmalı ve başvuru formuyla birlikte istenilen belge ve evraklar tamamlanmalıdır
- Başvuru Ücreti: Pasaport yenileme ücreti 110 $, pasaport kart ücreti ise 30 $’dır. Başvuru şahsen ABD Büyükelçilik/Konsolosluklarına yapılıyorsa ödeme nakit veya kredi kartı ile dış temsilciliklerde yapılabilir. Posta ile yapılan başvurularda Garanti Bankasından bloke döviz çeki ya da yurtiçi döviz çeki alınması gerekir.
Bloke döviz çeki 10 gün geçerlidir ve geçerlilik süresi bitmeden 3 gün önce dış temsilciliğe ulaşmalıdır.
- Başvuru Yöntemi: Posta ile başvurularda başvurular, Ankara adresi (Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri Bölümü’nün dikkatine Amerikan Büyükelçiliği Atatürk Blv No: 11006100 Kavaklıdere, Ankara) ya da İstanbul adresine (Amerikan Vatandaşlık Hizmetleri Bölümü’nün dikkatine İstanbul Amerikan Başkonsolosluğu İstinye Mah Kaplıcalar Mevkii No: 2 34460 İstinye, İstanbul) gönderilebilir. Şahsen başvuru yapılacaksa randevu alınması gerekmektedir (Ankara, İstanbul ve Adana’da yapılabilir)
Doğum Belgesi
Amerikan vatandaşı birinin ABD dışında doğum yapması halinde, doğan çocuğun pasaport başvurusu yapılmadan önce konsolosluk doğum belgesi alınması gerekmektedir. Konsolosluk doğum belgesi ücreti 100 $ ve pasaport başvuru ücreti ise 115 $’dır. Çocuk ne kadar küçük olursa olsun başvuru esnasında anne ve baba ile birlikte hazır bulunmalıdır. Bu işlemin istisnası yoktur. Konsolosluk doğum belgesi ve pasaportun çıkması normal şartlar altında 20 gün sürmektedir. İstisnai durumlar olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.
ABD Vize Türleri
ABD Vizesi, göçmen olmayan vize, göçmen vizeleri ve diğer vize türleri olmak üzere üçe ayrılır.
Göçmen Olmayan Vize Türleri
- (A, G, NATO) Diplomatik ve Resmi Vizeler
- (B) İş, Turizm, Tıbbi Tedavi Vizesi
- (C) ABD’den Transit Geçiş
- (D) Mürettebat Vizesi
- (E1/E2/E3) Tüccar/Yatırımcı Vizesi
- (F/M) Akademik Eğitim/Dil Öğrencisi/Mesleki veya Akademik Olmayan Eğitim Vizeleri
- (J) Değişim Programı Vizesi
- (H,L,O,P,Q,R) Geçici İşçi/Çalışma veya Staj Vizesi
- (I) Basın Mensubu ve Gazeteciler Vizesi
Göçmen Vize Türleri
- Aile Dayanaklı göçmen Vizeler
- Nişanlılık Vizesi
- İşveren Dayanaklı Göçmen Vizesi
- Yeşil Kart Çekilişi Vizesi
- Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları için Vizeler
Diğer Vize Kategorileri
- Evlat Edinme
- Kayıp, Çalıntı veya Süresi Geçmiş Yeşil Kartlar
- Geri Dönen Yerleşik Yabancı Müracaatları (DS-117)
- ABD’de Sığınmacı Statüsüne Başvurmuş Kişilerin Aile Bireyleri için Vize (Visas 92)
- ABD’de Sığınmacı Statüsüne Başvurmuş Kişilerin Aile Bireyleri için Vize (Visas 93)
- Iraklı ve Afgan Tercümanlar/Çevirmenler (SIV)
- İşveren Dayanaklı Göçmen Vizeler
Çeşitlilik Göçmen Vizesi (DV)-Yeşil Kart
Türkiye’de Yeşil Kart olarak bilinen Çeşitlilik Göçmen Vizesi, ABD Kongre yetkisiyle her yıl Göçmenlik ve Vatandaşlık Yasası gereğince belirlenmiş şartlara göre düzenlenir. Bu yasa, ABD’ye göçün en az olduğu ülkelerde doğmuş kişilere ABD’de oturum izni vermektedir. DV Programına kayıt olmak tamamen ücretsizdir.
Yeşil Kart çekilişine başvuru için para talep eden, kişi, kurum veya web siteleri aldatıcıdır. Başvuranların dolandırıcılığa karşı dikkatli olmaları gerekmektedir. Başvuru yapmak için yalnız www.dvlottery.state.gov adresi yasaldır. Yasal vize ve turizm acenteleri aracılığı ile başvuru yapılmak istenirse, başvuruyu tamamlayan acentenin yasal hizmet bedeli doğabilir.
Yeşil Kart çekilişi yasa gereği her yıl yapılması zorunludur. Yeşil Kart vizesi ile her yıl 55 bin göçmen vizesi sağlanmaktadır. Yeşil Kart kazananları, her yıl bir bilgisayar tarafından rastgele yapılan bir kura sonucu belirlenmektedir.
Yeşil Kart başvurusu yasal web sitesi üzerinden tamamlandıktan sonra yine aynı sitede bulunan Katılımcı Durumu Kontrolü sekmesinden başvuru esnasında verilen onay numarası girilerek Kazanma durumu kontrol edilebilir. Yapılan çekilişte kazanılamaması durumunda sonraki yıllarda yapılacak çekilişler için tekrar başvurulabilir.
DV Çekilişi kazanıldıysa web sitesindeki yönergeler izlenmeli ve gerekli form ve evraklar Kentucky Konsolosluk Merkezi’ne (KCC) gönderilmelidir.
Çekiliş kazanıldıktan sonra vize görüşmesine gelirken aşağıdaki evrakların sırasıyla Konsolosluk görevlisine teslim edilmesi gerekir;
- Kazanan ve tüm aile bireylerinin ABD’ye girişten itibaren en az 6 ay geçerli pasaportları
- DV vize ücreti kişi başı 330 $’dır ve sadece Konsolosluk veznesinde ödenir
- Sağlık raporu
- Görüşme gününden önce pasaport teslim yeri seçilmelidir, vize onaylandıktan sonra belirtilen şahsen teslim alınmak üzere bir PTT şubesine teslim edilir. Görüşmeye gelirken seçilen PTT şubesini gösteren kayıt makbuzu da getirmelidir.
Sağlık Raporu Yönergeleri
Göçmen Vize başvurusunda gösterilecek sağlık raporu yalnız Elçilik tarafından yetki verilmiş doktorlar tarafından onaylanabilir. Başka doktorlar tarafından hazırlanan sağlık raporları kabul edilmemektedir.
Doktor Prof. Dr. Mehmet Ungan ve Uzm. Dr. Handan Ungan elçilik tarafından yetkilendirilmiş doktorlardır.
İletişim Bilgileri
Adres: Atatürk Bulvarı 237, 4. Kat No:44-45 Ankara
Tel: +90 850 532 8472
Fax: +90 80 532 6227
Web: www.doctorun.com
E-Mail: drungan@doctorun.com
Çalışma Saatleri: Hafta içi 09:00-19:00/Cumartesi 09:00/13:00
Randevu almak için yetkili doktorların web sitesi kullanılmalıdır.
Muayene sırasında doktora ibraz edilmesi gereken evrak ve belgeler;
- Randevu mektubu
- Pasaport
- Varsa aşı kartları (İran’dan gelecek sağlık raporları son 30 gün içinde hazırlanmış olmalıdır)
- Önceki hastalıklar veya ameliyatlara ilişkin bir sağlık dosyası
- Kullanılan ilaçlar isimleri ve kutuları
- Gözlük kullanılıyorsa gözlük
- Hamilelerin de röntgen çekimi zorunludur. Röntgen çekimi tamamlanmadan sağlık raporu tamamlanmayacaktır.
Sağlık Raporu Ücreti
Sağlık raporu ücreti yetkili doktorların muayenehanesinde ödenecektir. Ücret kan testleri, idrar testleri, röntgen ve muayene dahil 270$’dır. Tüberküloz için yapılan balgam testi, uyuşturucu veya hamilelik testleri gibi ek testler olursa doktor tarafından ek ücret talep edilebilir. Aşı ücretleri 20 ila 200$ arasında değişmektedir.
Muayeneden sonra doktor, sağlık raporunu kapalı bir zarfta verecektir. Bu zarfın görüşme gününe kadar kesinlikle açılmaması gerekir. Çekilen röntgenler için doktor tarafından verilen CD de görüşmeye getirilmelidir. Bu CD , Amerika’ya yapılacak ilk seyahat sırasında da yolcu tarafından yanında taşınmalıdır. Doktor tarafından verilen aşı formunun birçok kopyasının alınması ve Amerika’daki ikamet boyunca kişinin yanında taşıması gerekir.
Sağlık raporunun geçerlilik süresi 6 aydır.
Amerika Vize Başvuru Harç Ücreti Nasıl Ödenir?
Amerika Vize Başvuruları harç ücreti, Amerika Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu tarafından atanmış resmi web sitesi üzerinden elektronik ortamda ödenmektedir. Her başvuru sahibinin gidiş amacına uygun olarak vize tipini seçmesi, pasaport kimlik bilgileri ile kendi adına bir hesap açması ve bu hesap üzerinden ilgili adımları takip ederek vize ücretini ödemesi gerekmektedir. Online ortamda yapılan işlemler için kişinin tüm bilgilerini doğru girdiğinden emin olması gerekmektedir. Yapılan hatalar ya da eksik girilen bilgilerden elçilik/konsolosluk sorumlu olmayacaktır.
Amerika Vize Başvuru Ücretini Ödemenin iki yolu vardır;
- Nakit Ödeme
- Kredi Kartı ile Ödeme
Uyarı (!) Her iki yöntemde de kişi ilgili vize başvuru ücretini ödedikten sonra randevu gün ve saatini seçebilir.
Göçmen Olmayan (MRV) Amerika Vize Kategorieleri ve Ücretleri
$160 Dolar Vize Harcına Tabi Olan Vize Kategorileri
- (B) Ziyaretçi: İş, Turizm, Tıbbi Tedavi
- (C) ABD'den Transit Geçiş.
- (D) Mürettebat Vizesi
- (F) Akademik Öğrenci / (Ek olarak SEVIS Ücreti ödenir)
- (M) Mesleki/Akademik Olmayan Öğrenci / (Ek olarak SEVIS Ücreti ödenir)
- (I) Basın Mensubu veya Gazeteci
- (J) Değişim Programı / (Ek olarak SEVIS Ücreti ödenir)
- (TD/TN) NAFTA Vizeleri
- (T) İnsan Kaçakçılığı Mağduru
- (U) Suç Faaliyeti Mağduru
$190 Dolar Vize Harcına Tabi Olan Vize Kategorileri
- (H) Geçici İşçi/Çalışan veya Stajyerler
- (O) Olağanüstü Yetenekleri Olan Kişiler
- (P) Sporcular, Sanatçılar ve Göstericiler
- (Q) Uluslararası Kültürel Değişim Programı
- (R) Dini Görevli
- (L) Şirket İçi Transfer
$205 Dolar Vize Harcına Tabi Olan Vize Kategorileri
- (E1) Anlaşmalı Tüccar
- (E2) Anlaşmalı Yatırımcı
- (E3) Avustralyalı Özel İşçi
$265 Dolar Vize Harcına Tabi Olan Vize Kategorileri
- (K) ABD Vatandaşının Nişanlısı veya Eşi
Not (!) Bahsi geçen tutarlar çocuklar da dahil olmak üzere vize işlemleri için konsolosluğa ödenmesi gereken vize harç bedelleridir. Kişinin Amerika Vize Başvurusu için talep etmiş olduğu ek hizmetlere bağlı olarak vize ücretinde artışlar olabilmektedir. Ayrıca vize başvurusunun yasal bir acente aracılığı ile yapılması durumunda yetkili acentenin hizmet bedeli doğabilir.
Vize Başvurusunda Doğabilecek Ek Ücretler
Vize başvurusu sırasında vize türüne göre doğabilecek ek ücretler bulunmaktadır.
SEVIS Ücreti: Öğrenci (F veya M) ve Değişim Programı (J) vizesine başvurularda SEVIS bedeli ödenmelidir. SEVIS’in ödendiğine dair belgenin vize başvurusu kabul edilmeden önce beyanı gerekir.
Mütekabiliyet Bedeli: Vize başvurusunda başvuranın ülkesine bağlı olarak mütekabiliyet bedeli doğabilir.
ABD Vizesi Başvurularında Gerekli Temel Belgeler
Vize başvurusunda gerekli evraklar başvuru yapılan vize türüne göre değişmekle birlikte aşağıdaki evraklar temel evraklardır;
- ABD’deki kalış süresi sonundan itibaren en az 6 ay geçerli pasaport
- Varsa, en son ABD seyahatinde vize işlenen pasaport
- DS-160 Göçmen Olmayan Vize Başvuru Formunun onay sayfası
- ABD resmi vize web sitesinden alınan Onay ve Talimatlar sayfası (Büyükelçilik web sitesindeki yönlendirmelere bakılabilir)
- Son 6 ay içinde çekilmiş 1 adet vesikalık fotoğraf (5x5 cm)
- Aile ile yapılan seyahatlerde evlilik cüzdanı, veya aile üyelerinin nüfus cüzdanları
ABD Büyükelçiliği Akredite Başvuru Merkezi
Amerika Büyükelçiliği/Konsolosluğu tarafından vize başvurularının kabul edildiği bir başvuru merkezi bulunmamaktadır. Amerika Vize Başvuru İşlemleri için kişi doğru ve tam bir şekilde hazırlamış olduğu vize evrakları ile elçilik/konsolosluğa başvurmak ile yükümlüdür. Setahat amacına ve mesleki durumuna uygun olarak hazırlanan evraklar, elektronik ortamda doldurulmuş vize başvuru formu ve online sistem üzerinden alınmış randevu ile kişi elçilik/konsoloslukta mülakata girerek vize işlemlerini tamamlar.
Elçilik/Konsolosluk her zaman hazır ve doğru olarak düzenlenmiş vize başvuru dosyasını kabul eder, dosyanın randevu gününe kadar hazır olması gerekmektedir. Randevu işlemleri esnasında kişiye dosya hazırlama hususunda hizmet verilmemektedir. Eksik ya da yanlış hazırlanmış vize başvuru dosyası kişinin ret almasına sebebiyet verebilir. Bu nedenle her başvuru sahibinden beklenen doğru ve tam bir şekilde düzenlenmiş vize başvurusu dosyasına sahip olmalarıdır.
amerikankonsoloslugu.org web sitesinin Amerika Konsolosluğu resmi web sitesi ile bir bağlantısı var mıdır?
Bulunduğunuz web sitesi Amerika vize işlemleri hakkında başvuru sahiplerine faydalı bilgiler sağlamak amacıyla oluşturulmuştur. amerikankonsoloslugu.org sitesinin Amerika Konsolosluğu’nun resmi web sitesi ile ilgili herhangi bir bağlantısı bulunmamaktadır. Visa information for The United States of America, bir Alenn DDW ailesi üyesidir. Web sitesi, Türkiye’de bulunan Amerika Konsoloslukları ve vize başvuru işlemlerine dair bilgi vermek amacıyla hazırlanmıştır. Türkiye’deki Amerika Konsolosluklarının çalışma saatleri, resmi tatilleri, vize bölümü çalışma saatleri, vize başvurusu yapacak olan vatandaşların başvuru yaparken nasıl bir yol izlemesi gerektiği hakkında bilgiler vermeyi amaçlamaktadır. Visa information for The United States of America sitesinde bulunan bilgilerin güncelliği ve doğruluğu konusunda titiz bir şekilde çalışılmaktadır. Ancak zaman zaman ülkelerin vize prosedürleri değişmekte ve dolayısıyla güncelliğini kaybeden bilgiler de olabilmektedir. Yeni ve güncel bilgilere ulaşıldığında en kısa sürede revize edilerek sizlerin bilgisine sunulmaktadır
Amerika Birleşik Devletleri Vize Muafiyet Listesi
Amerika'ya seyahat etmek isteyen yabancı uyruklu kişilerin Amerika Birleşik Devletleri'nin Vize Prosedürlerini dikkate alarak vize işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
Amerika Vizesi'nden Muaf Olan Ülkelerin Listesi aşağıdaki gibidir:
- Andorra, Avustralya, Avusturya, Belçika, Brunei, Şili, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Almanya, Yunanistan, Macaristan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Japonya, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Malta, Monaco, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Portekiz, San Marino, Singapur, Slovakya, Slovenya, Güney Kore, İspanya, İsveç, İsviçre, Tayvan, İngiltere olmak üzere 38 Vize Muafiyet Programı Ülkeleri arasında yer almaktadır.
(!) Ayrıca Kanada Vatandaşları, Marshall Adaları, Mikronezya Federal Devletleri, Palau Cumhuriyeti, Bermuda ve Cayman Adaları'ndan gelen bir Britanya Denizaşırı Toprakları Vatandaşı, Amerika'da daimi ikamet izni olan vatandaşlar diğer kanunlar çerçevesinde vizesiz seyahat için uygunlar ise Amerika Vizesi'den muaf sayılırlar.
ABD Büyükelçiliği Ankara Vize Talep Dilekçe Örnekleri
ABD Ankara Büyükelçiliğine yapılan vize başvurularında ülkeye yapılacak seyahatin amacının ve şartlarının ifade edildiği vize talep dilekçesi ibraz edilmelidir.
- Amerika'ya turistik vize başvurusu yapılırken yazılması gereken Turistik Vize Talep Dilekçe Örneği için tıklayınız.
- Amerika'ya ticari vize başvurusu yapılırken yazılması gereken Ticari Vize Talep Dilekçesi için tıklayınız.
Amerikan Ankara Büyükelçiliği Nerededir?
Ana Menü
- Ankara Büyükelçiliği
- İstanbul Başkonsolosluğu
- Amerika Dil Eğitimi
- Adana Konsolosluğu
- İzmir Fahri Konsolosluğu
- Amerika Vize Başvuru Formu (DS-160)
- Amerika Turistik Vize
- Amerika Ticari Vize
- Amerika Vizesi
- Amerika Üniversite Eğitimi
- Amerika Aile Ziyareti Vizesi
- Amerika J1 Vize
- Amerika Öğrenci Vizesi
- Amerika Yatırımcı Vizesi (EB-5)
- Türkiye Oturum İzni
- Türkiye Vizesi
- Türkiye Çalışma İzni
- Türkiye Aile Birleşimi
- Türkiye'de Üniversite Eğitimi
- Türkiye Vatandaşlığı
- Türkiye'de Oturum ve Çalışma İzni
- Hakkımızda